3/1-2020

Nästa träff är den 7:e Januari.

11/1-2020

Träffen den 7:e Januari avlöpte bra.
Följande punkter diskuterades:
1)RISC-V är processorvärldens motsvarighet till Linux öppna källkod och växer sig allt mer populär som en del i moderna processorkretsar.
2)Enligt en ny rapport kan hackare utnyttja sårbarheten för att injicera skadlig kod i tcp-strömmar. Utöver Linux är även FreeBSD, OpenBSD, Mac OS, IOS och Android i farozonen.
3)Om att forskare har lyckats teleportera kvanttillstånd.
4)Om att en programmerare riggade mjukvara med fel för att få mer jobb. Döms nu till böter och sex månaders fängelse.

18/1-2020

Nästa träff är den 4:e Februari.

6/2-2020

Träffen den 4:e Februari avlöpte bra.
Följande punkter diskuterades:
1)Om att Slackbuilds nu även hanterar äldre versioner.
2)Att Pine84 som i vanliga fall tillverkar enkortsdatorer nu har släppt en mobiltelefon "Pinephone" och är en öppen Linux-telefon.
3)Om att Millenniebuggen är tillbaka pga att vissa programerare flyttat fram problemet 20 år.
4)Att Intel ansluter sig till CHIPS Alliance med målet att göra gränssnittet AIB till öppen standard för chiplet-design i kretsar.

6/2-2020

Nästa träff är den 3:e Mars.

8/3-2020

Träffen den 3:e Mars avlöpte bra.
Följande punkter diskuterades:
1)Om att Linux 32-bitars kommer att dö 2038, men en fix är på väg. Alla 32-bitars POSIX-kompatibla operativsystem som Linux och Mac OS-system kommer att sluta fungera som dom ska.
2)Om att Google har sagt till Samsung att "Sluta pilla på Linux-kärnan".
3)Att billig kvantdator representerar hot mot konventionella lösenord.
4)Nu finns det usb-laddare som är mer avancerade än Apollo 11:s dator.
5)Om att OpenSSH inför stöd för hårdvarunycklar.
6)Om att Larry Tesler, som introducerade konceptet med att klippa och klistra i Apples operativsystem under 80-talet, har gått ur tiden 74 år gammal.
7)Den amerikanska flottan har beställt en ny superdator från tillverkaren Cray. Datorn kommer att använda sig av 290,304 AMD Epyc 7002-series processor-kärnor, 112 Nvidia Volta V100 GPU:s, 590 TB RAM, 14 petabytes lagringsutrymme, varav 1 PB är NVMe-baserade SSD:s, samt en 200 gigabit/s Cray Slingshot-nätsammankoppling.

8/3-2020

Nästa träff är den 7:e April.

9/4-2020

Träffen den 7:e April avlöpte över förväntan.
Följande punkter diskuterades:
1)Om att Honeywell lovar att snart visa upp världens kraftfullaste kvantdator.
2)Om att SETI@Home slutar leta efter utomjordingar. Sätter sin gräsrotsorienterade sökning på paus efter 21 år.
3)Linus Torvalds: Stadig väg för Linux 5.6 – möjligen på grund av corona. Troligtvis släpps det bara en eller två förhandsversioner till innan det är dags för den skarpa versionen av den nya kärnan. Under söndagen släpptes ”release candidate 7” av Linux 5.6, en ny version av Linux-kärnan som bjuder på en hel del nyheter. Förutom mängder av nya drivrutiner erbjuds bland annat stöd för usb 4 och de senaste grafikkorten från Nvidia och AMD. Dessutom bjuds vi naturligtvis på den sedvanliga omgången bugg- och säkerhetsfixar.
4)Om att den sedan länge emotsedda vpn-klienten WireGuard VPN finns nu inkluderad i den nyligen släppta 5.6-versionen av Linux-kärnan. Linus Torvalds favorit-vpn består av endast 4000 rader källkod.

9/4-2020

Nästa träff är den 5:e Maj.

9/5-2020

Träffen den 5:e Maj avlöpte bra.
Följande punkter diskuterades:
1)Lite om Slackware och Slackbuilds.
2)Om att i kommande version av Windows 10 kommer Filhanteraren att få en sömlös integration med installerade linuxsystem i WSL.
3)Om ett nytt botnet(Kaiji) som attackerar smarta prylar och Linux-baserade servrar som har öppna ssh-portar.
4)Om att standarden för Ethernet på 800 Gbps spikas, där kommunikationen i full duplex sker över åtta banor på 106,25 Gbps vardera genom en ensam kabel.

9/5-2020

Nästa träff är den 2:e Juni. Inställd pga manfall

2/6-2020

Nästa träff är den 7:e Juli.

9/7-2020

Träffen den 7:e Juli avlöpte bra.
Följande punkter diskuterades:
1)Om att Spacex tog sig till rymden med hjälp av Linux. Falcon 9-raketens operativsystem är en avskalad Linux-variant som körs på tre dual-core x86-processorer där flygprogammet körs separat på alla tre processorer samtidigt och är skrivet i C/C++. Anledningen till att programmet använder sig av tre separata processorer är för att se till så att alla fattar samma beslut så inget går fel. Bara om alla processorer har samma kommando utförs det. Visar någon processor fel kommando återgår kontrollerna till de tidigare fungerande instruktionerna och börjar om. Skulle en av processorna alltid visa fel kommando kommer Falcon 9-raketen till slut att börja ignorera den.

2)Om att nyligen släpptes version 3.6.14 av GnuTLS, en populär variant av TLS (Transport Layer Security) som baseras på öppen källkod. Nu rekommenderas alla användare att uppdatera till den nya versionen snarast, detta då det finns en allvarlig bugg i äldre versioner som kan utnyttjas av hackare. Sårbarheten har beteckningen CVE-2020-13777 och har funnits i GnuTLS sedan version 3.6.4 släpptes i september 2018, rapporterar The Register.

3)Om att världens starkaste superdator använder sig av arm-processorer. Superdatorn Fugaku återfinns på det japanska forskningsinstitutet RIKEN:s center för datorvetenskap och använder sig av 158 976 stycken av Fujitsus 48-kärniga A64FX-SoC för ett utgångsläge på 415,5 petaflops och ett max på 1 exaflop.

4)Att småskalig kretstillverkning är kostsamt för mindre aktörer, men i ett steg mot open source-hårdvara bjuder Google på gratis kretstillverkning.

5)Om att Amazon Web Services(AWS) arbetar med att stoppa olika sorters säkerhetshot och det mest uppseendeväckande är uppgiften om en massiv ddos-attack som inträffade i mitten av februari. Då attackerades nämligen en av företagets klienter med flöden på 2,3 terabit per sekund, vilket innebär att det är den största ddos-attacken som någonsin har registrerats.

9/7-2020

Nästa träff är den 4:e Augusti.

6/8-2020

Träffen den 4:e Augusti avlöpte över förväntan.
Följande punkter diskuterades:
1)Microsoft har nu släppt ett kostnadsfritt säkerhetsverktyg vid namn "Projekt Freta" som kan användas för att förebygga vandalisering mot Linux-system.

2)Om att APNIC, den regionala organisationen som fördelar IP-adresser i Asien, har upptäckt omkring 50 miljoner oanvända IPv4 adresser, rapporterar The Register. Adresserna som tidigare var i bruk klassas nu som oanvända av olika anledningar och APNIC jobbar för att få tillbaka dem så de kan tilldelas på nytt.

3)Om att Linux-skaparen är sedvanligt frispråkig när han kallar AVX-512 en gimmick som bara existerar för att ge bra benchmark-resultat. Han menar vidare att den enklare uppsättningen AVX2 duger gott och väl, och då den är mer etablerad än AVX-512 är den också mer relevant att använda i praktiken. Den fragmenterade marknaden för vektorinstruktioner det ger upphov till är enligt Torvalds också enbart ett huvudbry för utvecklare, som kan lockas att optimera kod för instruktionsuppsättningar som få processorer har stöd för.

4)Om att Microsoft har gjort i ordning en ny landningssida som riktar sig till utvecklare som använder Windows för att arbete med cross-platform-utvecklingsverktyg så som Node.js, React, Java, Kotlin, Python, Xamarin och Android Studio. Resurserna riktar sig till utvecklare som bygger webbsidor, tjänster och system för Linuxbaserade molnmiljöer och Androidenheter. Det finns tips för hur utvecklare kan använda verktyg i öppen källkod tillsammans med Microsoftprogram som Microsoft Teams, Visual Studio Code, Visual Studio, Outlook och Word samt vägledning för att använda Microsofts egna verktyg i öppen källkod, så som Windows 10:s system för Linux, Windows Terminal, WinGet och PowerToys. Det finns också resurser för utvecklare som gått över från Mac.

6/8-2020

Nästa träff är den 1:e September.

5/9-2020

Träffen den 1:e September avlöpte bra.
Följande punkter diskuterades:
1)Framtidens Internet kan bli svindlande snabt. Forskare vid University College London har tagit fram en ny metod för att öka överföringshastigheten i fiberoptiska kablar. Forskarna har i sina försök uppnått en maximal överföringshastighet på svindlande 178,08 terabit per sekund.

2)Om att Cerebras är färdiga med sin Wafer Scale Engine - Generation 2, världens största datorchipp. Totalt består det av smått osannolika 850 000 AI-optimerade kärnor, 2,6 triljoner transistorer. För att drivas krävs chippet 15 kW ström och till storleken är AI-chippet ungefär lika stor som en laptop.

3)Om att för några månader sedan upptäckte säkerhetsforskare vid Palo Alto Networks ett nytt botnät som man valt att kalla för Lucifer, även om hackarna själva föredrar namnet Satan DDoS. Från början attackerades endast Windows-användare men nu drabbas även Linux-användare. Attackerna utförs via TCP, UCP, ICMP och HTTP.

4)Om att NSA varnar för ryska attacker mot Linux. Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska millitära underrättelsestjänsten för intrång i Linux-system. Drovorub uppges endast kunna åtnjuta rootåtkomst på Linuxkärnor äldre än version 3.7 .

5)Om den amerikanska datavetaren Russel Kirsch tillskrivs uppfinningen digitalisering av det första fotografiet. Vid 91 års ålder gick han ur tiden.

6)Om att populär lösenordshanterare tar steget till Linux, lpassword.

5/9-2020

Nästa träff är den 6:e Oktober.

10/10-2020

Träffen den 6:e Oktober avlöpte bra.
Följande punkter diskuterades:
1)Enligt öppen källkods-legenden Eric S. Raymond använder framtida Windows-versioner Linux i botten, med Windows som lager ovanpå.

2)Om att Gammal tv orsakade störningar i hela 18 månader i en by's bredband. Störningarna började klockan 7 varje morgon och trots att kablarna byttes ut kvarstod problemet. Då fick ingenjörer med spektrumanalysatorer i uppdrag att besöka varje hushåll i byn och till sist fick de napp.

3)Om att Blindside är ny Spectre-sårbarhet - drabbar både Intel och AMD.

4)Nu finns äntligen Commodore 64-beige som sprayfärg.

5)I samband med att Linux blivit populärare har också allt fler avancerade skadeprogram utvecklats för platformen.

6)Om att kod från Amiga i form av Amiga Fast File System(AFFS) gör nu en liten återkomst i den senaste versionen av Linuxkärnan.

10/10-2020

Nästa träff är den 3:e November. Inställd pga Folkhälsomyndighetens rekomendationer

15/11-2020

Nästa träff är den 1:e December.Inställd pga Folkhälsomyndighetens rekomendationer

24/11-2020

Nästa träff är den 5:e Januari 2021.Inställd pga Folkhälsomyndighetens rekomendationer